در این که عصب کشی دندان با درد همراه است هیچ شکی نیست و حتی اگر با بیهوشی و بی حسی انجام شود، پس از آن، بیمار درد خواهد داشت؛ بنابراین مراقبت های بعد از عصب کشی دندان هم برای مدیریت درد و هم برای جلوگیری از هرگونه عفونت بعد از عصب کشی دندان بسیار ضروری است. بنابراین اگر به تازگی دندان خود را عصب کشی کرده اید یا قصد دارید این کار را انجام دهید، شاید وقت آن رسیده باشد که در مورد مراقبت های بعد از عصب کشی دندان نکات مهمی را بیاموزید. پس با دکتر فراغت همراه شوید.
حتما بخوانید :
آنچه لازم است در مورد عصب کشی دندان بدانید
اگر اخیرا به دندانپزشک خود مراجعه کرده اید و پس از معاینه مشخص شده است که نیاز به عصب کشی دندان دارید و در حال آماده شدن برای آن هستید، حتما سوالات زیادی در ذهنتان وجود دارد. سوالاتی از قبیل :
- آیا عصب کشی دندان درد دارد؟
- فرایند عصب کشی دندان چقدر طول می کشد؟
- مدت زمان لازم برای بهبودی کامل چقدر است؟
و سوالاتی از این قبیل. اما به طور کلی علیرغم اینکه در نظر بسیاری از افراد عصب کشی دندان وحشتناک و دردناک است، باید بگوییم که یک روش بسیار ساده برای درمان پالپ پوسیده ی دندان است. برای آگاهی بیشتر از آنچه در فرایند عصب کشی دندان اتفاق می افتد، خوب است با بخش های مختلف دندان آشنا شوید. در این صورت به احتمال زیاد مراقبت های بعد از عصب کشی دندان بهتر انجام خواهد شد.
اجزا تشکیل دهنده دندان
مینای دندان که بخش بیرونی یا خارجی دندان است و درون آن شبکه پیچیده ای از اعصاب، رگ های خونی و بافت همبندی به نام پالپ وجود دارد.
پالپ همان بخشی از دندان است که وقتی دچار آسیب شود یا اتفاقی برای آن بیفتد، دندان درد را تجربه خواهید کرد؛ به علاوه این بخش از دندان به سرعت عفونی می شود. در فرایند عصب کشی دندان پالپ جدا می شود.
مراقبت های بعد از عصب کشی دندان
به طور کلی دهان یک محل آسیب پذیر می باشد، و جایی که کاملاً مستعد عفونت است. بیشتر باکتری هایی که وارد بدن شما می شوند، از طریق دهان است و هنگام خوردن و آشامیدن می توانند به بدن ما ورود پیدا کنند.
منظور از مراقبت های بعد از عصب کشی دندان این نیست که شما نیاز داشته باشید چند روز در رختخواب بمانید؛ این مراقبت ها مربوط می شود به توصیه هایی که دندانپزشک برای شما ارائه می دهد.
برای مثال مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن تجویز می شود که لازم است آن ها را طبق دستور پزشک مصرف کنید، حتی اگر احساس درد ندارید. زیرا عصب کشی دندان باعث ایجاد مقداری التهاب می شود، بنابراین علاوه بر مدیریت درد ، لازم است تورم ایجاد شده را نیز مدیریت کرد.
مراقبت های بعد از عصب کشی دندان را می توان به سه مرحله تقسیم کرد :
- بلافاصله پس از عصب کشی دندان : حداقل تا چند ساعت پس از انجام عمل، دهان شما همچنان بی حس خواهد بود. در این مدت، مهم است که چیزی نخورید که نیاز به جویدن دارد یا از مصرف نوشیدنی های داغ پرهیز کنید. در غیر این صورت چون دهان شما بی حس است ممکن است لپ خود را گاز بگیرید.
- طی چند روز آینده پس از عصب کشی دندان : از جمله مراقبت های بعد از عصب کشی دندان طی چند روز آینده بعد از انجام آن، موارد زیر را رعایت کنید:
- مصرف داروهای خود را طبق دستور ادامه دهید
- غذاهای نرم تر بخورید
- در مسواک زدن دندان ها دقت کنید و به آرامی این کار را انجام دهید
- به طور کلی درد باید ظرف چند روز آینده بعد از عصب کشی، کاهش یابد. در این صورت ممکن است لازم برای چکاپ مجدد نیاز به مراجعه مجدد به دندانپزشک وجود داشته باشد.
- و مراقبت های بعد از عصب کشی دندان در روزهای آینده : حتی اگر پس از گذشت چندین روز از عصب کشی دندان درد نداشتید، باز هم مراجعه مرتب و به موقع به دندانپزشک را فراموش نکنید و از هیچ نوع پیگیری غافل نشوید؛ به این دلیل که در برخی از مواقع ممکن است دندان عصب کشی شده عفونی شود و لازم است که اقدامات لازم صورت گیرد.
چه زمانی دندان نیاز به عصب کشی دارد؟
زمانی که پالپ دندان آسیب جدی ببیند، به گونه ای که راه حل های ترمیمی پاسخگو نباشد، در این صورت دندان نیاز به عصب کشی دارد و راهی جز تخلیه ی کامل و پر کردن آن با مواد مخصوص نیست؛ و چنانچه با علائمی مانند درد دندان یا تورم لثه مواجه شدید، لازم است که به دندانپزشک مراجعه کنید تا پس از معاینه مشخص شود که به عصب کشی دندان نیاز است یا نه؟! و در صورت عصب کشی، توصیه می شود که حتما مراقبت های بعد از عصب کشی را رعایت نمایید.
چه عواملی باعث آسیب پالپ دندان می شود؟
پالپ دندان به دلایل مختلفی ممکن است آسیب بییند و نیاز به عصب کشی دندان وجود داشته باشد، که در این بخش به ذکر آن ها پرداخته ایم.
- در صورت بروز حادثه ای که منجر به شکستن دندان شود، پالپ دندان نیز می تواند دچار اسیب شود.
- در صورتی که پوسیدگی دندان به قدری شدید باشد که به بخش پالپ دندان رسیده باشد و پالپ نیز دچار آسیب شود.
- چنانچه دندان از ناحیه ای که قبلا پر شده است، مجددا دچار پوسیدگی شود، ممکن است این پوسیدگی به پالپ دندان نیز رسیده باشد؛ در این صورت پالپ هم آسیب خواهد دید.
علائم عفونت پالپ دندان چیست؟
پیش تر گفتیم، چنانچه آسیب دندان عمیق باشد و به بخش پالپ رسیده باشد، پالپ دندان نیز ممکن است دچار آسیب شدید و عفونت شود. در این صورت ممکن است شما چنین علائمی را مشاهده کنید :
- احساس درد هنگام مصرف نوشیدنی های گرم و سرد، و هنگام خوردن غذا
- لق شدن دندان
- احساس درد شدید هنگام جویدن غذا
آیا اگر درد دندان پس از مدتی برطرف شد، نیازی به عصب کشی نیست؟
دوست عزیز! ایا می دانید که با پیش روی خرابی دندان و افزایش عفونت، علائمی چون دندان درد به طور کامل از بین خواهد رفت، به این دلیل که عصب دندان بر اثر عفونت نابود خواهد شد و دیگر پیغام درد ارسال نمی شود و فرد هیچ دردی احساس نمی کند، در حالی که عفونت همچنان در حال گسترش است و می تواند فرد را با عوارض دیگری مواجه کند. بنابراین اگر علائمی که ذکر شد، در دهان و دندان خود مشاهده کردید، ممکن است نیاز به عصب کشی داشته باشید و همانطور که گفتیم، در صورت عصب کشی، مراقبت های بعد از عصب کشی دندان را حتما رعایت نمایید.
کلام پایانی در مورد مراقبت های بعد از عصب کشی دندان
با وجودی که عصب کشی دندان در ذهن بسیاری از افراد فرایندی استرس زا و دردآور است، اما باید بگوییم که امروزه این کار به سادگی و بدون درد انجام می شود و در شرایط سخت ممکن است بیمار یک درد خفیف داشته باشد. بنابراین نگران انجام عصب کشی دندان خود نباشید و مراقبت های بعد از عصب کشی دندان را به دقت رعایت کنید.
همچنین توصیه می شود که حتما برای عصب کشی دندان خود یک دندانپزشک حرفه ای را انتخاب کنید تا با مشکل جدی پس از انجام عصب کشی دندان مواجه نشوید.
سلام
میشه بفرمایید چه موقع دندان ها نیاز به عصب کشی پیدا می کند؟