دلایل دندان قروچه در کودکان چیست ؟ مطالعات نشان داده است که 6 تا 50 از کودکان در طول شب دچار دندان قروچه می شوند و طبیعی است که این مسئله والدین آن ها را نگران کند. به این نوع دندان قروچه در کودکان ، دندان قروچه خواب گفته می شود. به طور کلی دندان قروچه در دوران کودکی شایع تر است و با رشد دندان های شیری کودک آغاز می شود. در این مقاله با دکتر سوده فراغت همراه شوید تا علاوه بر آشنایی با دلایل دندان قروچه درکودکان ، شما را از راه های درمان براکسیسم نیز آگاه کنیم.

حتما بخوانید :

بهترین دندانپزشک کودکان

ترمیم دندان های شیری کودکان

بیهوشی کودکان برای ترمیم دندان

مختصری در مورد دندان قروچه در کودکان و بزرگسالان

به طور کلی دندان قروچه یا فشردن دندان ها نوعی پاسخ غیرارادی به استرس و اضطراب تلقی می شود که هم بزرگسالان و هم کودکان ممکن است در طول شب با آن درگیر شوند، بدون اینکه کاملاً از این مسئله آگاه باشند.

دندان قروچه به خودی خود خطرناک نیست، اما ساییدن یا فشردن مداوم دندان ها می تواند به مرور زمان باعث درد فک و آسیب به دندان ها بشود؛ به همین دلیل در بخش بعدی به ذکر علل و خطرات دندان قروچه در کودکان پرداخته ایم و در مورد راه کارهایی برای پیشگیری از این عادت شبانه مطالبی را ارائه کرده ایم. لطفا همچنان همراه ما باشید.

دندان قروچه در کودکان یا براکسیسم چیست؟

به طور کلی دندان قروچه عبارت است از ساییدن یا فشردن مکرر دندان ها روی یکدیگر که در دو حالت می تواند اتفاق بیفتد، دندان قروچه در خواب و دندان قروچه در بیداری. نتایج تحقیقات نشان داده است که دندان قروچه در بیداری شایع تر است و معمولاً شامل فشردن دندان ها بدون ساییدن آن ها روی یکدیگر است.

اما دندان قروچه در خواب، زمانی اتفاق می افتد که فرد خواب است و حالتی است که دندان ها بر هم فشرده و ساییده می شود. بیش از 80 درصد افراد مبتلا به دندان قروچه در خواب ممکن است متوجه نشوند که هنگام خواب دندان قروچه می کنند؛ به همین دلیل تشخیص دندان قروچه در کودکان در خواب ممکن است در ابتدا کمی دشوار باشد، مگر اینکه در طول شب والدین کودک یا خواهر و برادری که در اتاق مشترک با او هستند، متوجه این مسئله بشوند.

دلایل دندان قروچه در کودکان

دلایل دندان قروچه در کودکان چیست؟

دندان قروچه در کودکان احتمالاً به چند دلیل می تواند رخ دهد که ترکیبی از عوامل روانی، سابقه خانوادگی و محرک های محیطی می باشد، اگر چه هنوز کاملا مشخص نیست که براکسیسم ژنتیکی است یا نه!  مطالعات نشان داده‌ است که کودکان پسر بیشتر در معرض ابتلا به دندان قروچه هستند، اگرچه هنوز تحقیقات بیشتری برای تأیید این موضوع لازم است که انجام شود. در کل افرادی که مستعد دندان قروچه هستند ممکن است توسط یک یا چند عامل تحریک شوند که در ادامه به آن ها پرداخته ایم.

استرس

استرس ارتباط نزدیکی با دندان قروچه در کودکان، هنگام خواب دارد؛ با این وجود هنوز تحقیقات بیشتری برای اثبات این مسئله وجود دارد. یک مطالعه روی کودکان نوپا نشان داده است کودکانی که با رویدادهای استرس زا بیشتر مواجه بوده اند، بیشتر در معرض ابتلا به دندان قروچه در خواب قرار گرفته اند. اما برای کودکان دبستانی، علت دندان قروچه ممکن است راهی برای مقابله با استرس  انجام تکالیف ، گرفتن نمرات خوب و مواردی از این قبیل باشد.

اضطراب

شواهدی نیز مبنی بر ارتباط بین سطح اضطراب و دندان قروچه در کودکان وجود دارد. کودکانی که به طور طبیعی بی قرار هستند، همچنین کودکانی که بیشتر در مورد عملکرد خوب در مدرسه نگران هستند، بیشتر در معرض دندان قروچه در شب هستند.

محققان معتقدند که علائم دندان قروچه در کودکان ممکن است در طول زمان و با رشد کودک بیشتر شود و در مراحل اولیه کاملا آشکار نیست. برای مثال، کودکان نوپایی که اضطراب جدایی شدیدتری را تجربه می ‌کنند، احتمال بیشتری دارد که در بدو ورود به مدرسه دچار دندان قروچه در خواب شوند.

سایر اختلالات خواب و سلامت روان

به نظر می رسد که دلایل دندان قروچه در کودکان ، علاوه بر استرس و اضطراب، می تواند به دلیل برخی مشکلات دیگر نیز باشد. برای مثال در کودکان مبتلا به برخی بیماری ها و اختلالات، مانند اختلال نقص توجه یا بیش فعالی (ADHD) یا میگرن، دندان قروچه، بیشتر رخ می دهد؛ در این کودکان، دندان قروچه با اختلالات خواب، از جمله پاراسومنیا، خروپف و اختلالات تنفسی مرتبط با خواب نیز همراه است.

دندان قروچه در کودکان

مشکلات دندانپزشکی

دندان قروچه بیشتر در کودکانی که دندان های نامرتب دارند، همچنین کودکانی که از دستگاه های ارتودنسی ثابت استفاده می کنند شایع است. با این حال، شواهد کافی برای تایید مشکلات دندانی به عنوان علت دندان قروچه در کودکان وجود ندارد. دندان قروچه همچنین در کودکانی که عمدتاً از طریق دهان تنفس می کنند، شایع تر است.

دود سیگار

دود سیگار یکی دیگر از عوامل خطر برای ایجاد دندان قروچه در دوران کودکی است. تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض دود سیگار به میزان قابل توجهی ​​خطر ابتلا به دندان قروچه در کودکان را افزایش می‌دهد.

عوارض دندان قروچه در کودکان چیست؟

دندان قروچه در کودکان می تواند خطر ابتلا به مواردی را که در ادامه به ذکر آن ها پرداخته ایم، افزایش دهد. لطفا همچنان با ما همراه باشید تا بدانید عوارض براکسیسم در کودکان چیست!

  • دندان قروچه در کودکان می تواند باعث شکستگی دندان ها، عقب نشینی لثه ها و سایر مشکلات مربوط به دندان ها و فک بشود
  • اختلال مفصل گیجگاهی فکی نیز یکی دیگر از عوارض دندان قروچه در کودکان است
  • سوء هاضمه و اختلال در غذا خوردن و کاهش اشتها نیز از دیگر عوارض دندان قروچه در کودک می باشد
  • اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب نیز دو مورد از مهم ترین عوارض دندان قروچه در کودکان است
  • از دیگر عوارض و مشکلات مربوط به دندان قروچه در کودکان مربوط به مشکلات خواب کودک است

علائم دندان قروچه در کودکان

بسیاری از والدین کودکان به طور مکرر از ما می پرسند که از کجا متوجه دندان قروچه در کودکان شویم؟ در پاسخ به این عزیزان می گوییم، چنانچه علائمی که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم، در کودک خود مشاهده کردید، بدانید کودک تان ممکن است به این مشکل مبتلا شده باشد و سریعا لازم است به دندانپزشک او مراجعه کنید تا اقدامات لازم صورت گیرد.

برخی از علائم و نشانه های رایج که نشان می دهد ممکن است کودک شما در طول شب دندان قروچه را تجربه کند عبارتند از :

  • آسیب دندان ها : شکستگی، فرسودگی دندان ها یا عقب نشینی لثه
  • دندان های حساس : کودکانی که دندان قروچه می کنند ممکن است به غذاها و نوشیدنی های گرم یا سرد حساسیت بیشتری نشان دهند
  • درد فک یا سردرد : فشار مداوم ناشی از دندان های به هم فشرده ممکن است منجر به سردرد، درد فک و گاهی اوقات ایجاد صداهای اضافه در فک یا افزایش اندازه عضلات فک شود
  • صدای ساییدن دندان ها روی یکدیگر : در طول شب حتما بررسی کنید و ببینید آیا صدای ساییدن دندان های کودک را حین خواب می شنوید؟

به این ترتیب با استفاده از این روش ها می توانید متوجه شوید که آیا کودک شما دچار براکسیسم یا دندان قروچه می باشد یا نه!

دلایل دندان قروچه در کودکان

درمان دندان قروچه در کودکان

درمان دندان قروچه در کودکان باعث کنترل آسیب به دندان ها و کاهش عوارض جانبی مانند دندان درد، سردرد و … در فرزند شما خواهد شد؛ همچنین باعث بهبود کیفیت خواب او می شود. بنابراین به محض اینکه علائمی از دندان قروچه در کودک خود مشاهده کردید حتما برای درمان آن به دندانپزشک مراجعه کنید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. راه ها و روش های متعددی برای درمان دندان قروچه در کودکان وجود دارد از جمله :

  • مراقبت در شب
  • استفاده از روش های کاهش استرس
  • رعایت بهداشت دهان و دندان و روتین قبل از خواب
  • مصرف داروهای مناسب که توسط پزشک تجویز می شود

کلام پایانی : دندان قروچه در کودکان

در این مقاله شما را با یکی از مشکلات مربوط به دهان و دندان کودک آشنا کردیم به نام دندان قروچه یا براکسیسم و گفتیم که به چه دلایلی ممکن است کودک به این مشکل مبتلا شود، همچنین راهنمایی های لازم را جهت درمان این مشکل برای شما عزیزان ارائه کردیم.

در پایان باید بگوییم که اگر متوجه علائم دندان قروچه در کودک، مانند افزایش حساسیت دهان ها، درد فک، سردرد صبحگاهی، یا صداهای غیر طبیعی در طول شب یا هنگام چرت زدن کودک شدید، حتما با دندانپزشک یا متخصص اطفال مشورت نمایید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. به علاوه، چنانچه کودک شما در طول روز دچار مشکلات خواب شده است یا علائم خواب آلودگی از خود نشان می دهد، لازم است که حتما با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی حرفه ای مشورت کنید، تا دلیل این مسئله کاملا مشخص شود.

از توجه و همراهی شما عزیزان تا پایان این مقاله بسیار ممنون و سپساسگزاریم. لطفا در صورت نیاز به دریافت هرگونه مشاوره یا راهنمایی با مطب دکتر سوده فراغت تماس بگیرید.