ترمیم دندان های آسیب دیده، با هدف جویدن درست غذا و تغذیه مناسب، در حفظ سلامتی ما نقش اساسی دارد، چرا که این مهم، تنها با داشتن دندان های سالم امکان پذیر می شود. در واقع دندان ها جز اعضای آسیب پذیر بدن ما به حساب می آیند که لازم است به دقت از آن ها مراقبت شود. اما دندان ها ممکن است بر اثر جویدن چیزهای سفت یا ضربه، دچار آسیب دیدگی شود و نیاز به ترمیم داشته باشد یا در صورتی که آسیب شدید باشد، دندان کشیده شود. با دکتر فراغت همراه باشید تا بدانید منظور از ترمیم دندان چیست و با نکاتی در ارتباط با ترمیم دندان ها و همچنین کشیدن دندان آسیب دیده آشنا شوید.

حتما بخوانید :

مراحل پر کردن دندان

درمان فاصله بین دندان ها

ترمیم دندان های شیری کودکان

انواع دندان های آسیب دیده و شکستگی دندان

به دلایل مختلف ممکن است تحت شرایطی دندان ها دچار آسیب یا شکستگی شود و نیاز به ترمیم، پر کردن یا فیلینگ دندان وجود داشته باشد. در این بخش از مقاله به ذکر انواع آسیب دندان و انواع شکستگی پرداخته ایم.

ترک دندان

این نوع دندان های آسیب دیده ، به علت وجود ترک روی مینای دندان که سطح سفید بیرونی دندان است ، ایجاد می شود. ترک دندان اغلب اوقات ، سطحی است و هیچ دردی ایجاد نمی کند. دندانپزشک ممکن است فقط با صیقل دادن ناحیه مربوطه دندان را ترمیم کند.

خردشدگی دندان

نوع دیگری از انواع دندان های آسیب دیده ، دندان خرد شده است. این اتفاق بیشتر در بخش تاج دندان اتفاق می افتد و این نوع آسیب نیز معمولا دردناک نیست و اغلب، افرادی که به زیبایی دندان خود اهمیت می دهند می توانند برای ترمیم دندان های آسیب دیده خود به دندانپزشک مراجعه کنند.

روش های ترمیم دندان چیست

شکستگی دندان

وقتی دندان دچار شکستگی می شود، یعنی آسیب فراتر از یک ترک خوردگی ساده است و شکستگی مینای دندان و دیگر بخش ها تا عصب دندان را تحت تاثیر قرار می دهد. تشخیص زودهنگام این مشکل می تواند به درمان شما کمک شایانی نماید. چنانچه این نوع شکستگی درمان نشود، این ترک ممکن است به تدریج گسترده تر شود.

اگر شکستگی جدی تر و عمیق تر باشد با درد بیشتری همراه است و حتی ممکن است عصب دندان نمایان شود.

شکستگی عمودی دندان

معمولا این نوع آسیب دندان زمانی اتفاق می افتد که ترک خوردگی دندان ترمیم نشده باشد و این ترک به مرور زمان عمیق شده و به یک شکاف ایجاد می کند و دندان به صورت عمودی دو نیم شده یا به اصطلاح دچار شکستگی به صورت عمودی می شود.

شکستگی ناشی از پوسیدگی دندان

زمانی که در دندان یک حفره ایجاد می شود، این آسیب دیدگی در دراز مدت می تواند منجر به شکستگی دندان نیز بشود.

شکستگی ریشه عمودی دندان

در این نوع آسیب دندان ترک ها از ریشه دندان شروع شده و تا سطح و محل جویدن ادامه می یابد؛ چنانچه این آسیب دندان عفونی شود ، ناحیه اطراف ریشه ملتهب شده و باعث دندان درد می شود.

ترمیم دندان چیست

منظور از ترمیم دندان چیست ؟

به طور کلی ترمیم دندان عبارتست از فرایند رسیدگی و اصلاح دندان های آسیب دیده با استفاده از روش ای رایج در دندانپزشکی، از جمله پرکردن یا فیلینگ دندان، روکش کردن دندان و یا کشیدن دندان آسیب دیده.

البته توصیه می شود که به دندان شکسته و آسیب دیده خود اهمیت بدهید و به هیچ وجه نگذارید ترمیم دندان با تاخیر بیافتد و بدون درمان باقی بماند، به این دلیل که ناحیه آسیب دیده مستعد پوسیدگی بیشتر دندان می باشد.

انواع روش های ترمیم دندان های آسیب دیده

ترک ها و شکستگی های درمان نشده می توانند منجر به شکستن دندان ها در بخش ریشه بشوند ، که یک وضعیت بسیار دردناک برای شما به وجود می آورد و در این صورت ناچار به کشیدن فوری دندان یا عصب کشی می شوید. بسته به وضعیت دندان شکسته ، نوع ترمیم آن متفاوت است. در ادامه به این موضوع پرداخته ایم. همچنان همراه ما باشید.

ترمیم دندان از طریق پر کردن دندان آسیب دیده

اگر آسیب دندان سطحی باشد، یا شکستگی های جزئی باشد، ممکن است دندان شما فقط نیاز به پر کردن داشته باشد. برای دندان های جلو ، دندانپزشک از رزین کامپوزیتی به رنگ دندان برای ترمیم دندان ها استفاده می کند که به آن باندینگ (tooth bonding) می گویند. پر کردن دندان یکی از روش های ترمیم دندان های آسیب دیده می باشد.

عصب کشی یا روت کانال

هنگامی که ترک دندان به داخل پالپ امتداد می یابد ، عصب کشی ضروری است. در واقع زمانی که با حساسیت دندان ، تورم یا دندان درد مواجه می شوید، به احتمال زیاد به عصب کشی نیاز است.

در این روش ترمیم دندان های اسیب دیده ، عصب دندان و بخش های پوسیده دندان برداشته می شود. سپس ، کانال ریشه تمیز می شود و در صورت لزوم ، تاج اضافه می شود.

ترمیم دندان

روکش دندان

یکی از راه های ترمیم دندان های آسیب دیده ، روکش کردن دندان است. معمولاً برای دندان های آسیب دیده جلویی از این روش استفاده می شود ، و جنبه ی زیبایی هم دارد. روکش یک ماده کامپوزیت رزینی یا ماده چینی رنگ دندان است که در کل جلوی دندان قرار می گیرد که به ظاهر دندان جلوه زیباتری می دهد.

ایمپلنت دندان

زمانی که هیچ راهی برای ترمیم دندان های آسیب دیده وجود نداشته باشد، لازم است که دندان کشیده شود و مجددا یک دندان مصنوعی به جای آن کاشته شود که در اصطلاح به آن ایمپلنت دندان گفته می شود.

کلام پایانی در مورد ترمیم دندان

به طور کلی پیشگیری بهتر از درمان است. روش های مختلفی برای جلوگیری از ترک خوردن دندان ها وجود دارد ، مانند اجتناب از خوردن غذاهای سفت، استفاده از محافظ دهان هنگام ورزش و … .

مراقبت درست از دندان ها و مراجعه به موقع به دندانپزشک برای ویزیت منظم به شما کمک می کند تا دندان های سالمی داشته باشد و با مشکل مهمی در ارتباط با دهان و دندان تان مواجه نشوید.

هر چه مدت ترمیم دندان ترک خورده را به تأخیر بیندازید ، خطر ایجاد عفونت بیشتر می شود. در صورتی که دندان شما از ترک خوردگی احتمالی رنج می برد ، با دندانپزشک تماس بگیرید تا او بتواند دندان های شما را معاینه کرده و در اسرع وقت درمان مناسب و ترمیم دندان های آسیب دیده در نظر گرفته شود.

از توجه و همراهی شما تا انتهای این مقاله بسیار ممنون و سپاسگزاریم.